For de fleste af os er det at bruge servietter, når vi spiser, ikke noget vi tænker videre over. Selvom brugen af servietter i dag er noget helt normalt og universelt, så er den traditionelle papirserviet faktisk en relativt ny opfindelse. Mennesker har selvfølgelig altid haft behov for at have noget at tørre sig om munden med under et måltid, men dette har haft mange forskellige udformninger igennem tiden. Kigger vi eks. tilbage på de gamle grækere, var det i deres tid meget almindeligt at bruge et stykke brød til at tørre fingre og mund med. Det virker måske lidt underligt, men der er i tekster fra det gamle Grækenland fundet beskrivelser af, hvordan de brugte det såkaldte ”apomagdalia”-brød på samme måde, som vi bruger servietter i dag.
Som med mange andre opfindelser, så var oldtidens kinesere de første til at opfinde og bruge papirservietter, og man kan i Kina datere serviettens historie helt tilbage til omkring d. 2. århundrede. Der gik dog meget lang tid, før papirservietten gjorde sit indtog i Europa, og kigger vi tilbage på den europæiske historie, kan vi se, at stofservietter forskellige udformninger i mange hundrede år var foretrukket, når man skulle finde noget at tørre madrester væk med.
Romersk dekadence
Når vi tænker på de gamle romeres madvaner, får vi hurtigt associationer til dekadente og overdådige festmiddage, hvor gæsterne ligger på langs, mens de mæsker sig i forskellige lækkerier. Til disse fester var det selvfølgelig vigtigt at virke nogenlunde præsentabel, og til dette formål brugte romerne bla. den såkaldte ”sudarium”, som var en form for stofserviet, der var beregnet til at tørre ansigtet med. Traditionen med at bruge stofservietter fortsatte langt efter romernes tid, og mens kineserne allerede var godt i gang med deres papir-eventyr, gik der lang tid, før vi i Europa tog papirservietter i brug ved middagsbordet.
Papirservietten, som vi kender den i dag, kan vi i høj grad takke japanerne for, da det britiske firma John Dickinson Ltd. omkring år 1887 begyndte at importere fint dekorerede papirservietter fra Japan som samleobjekter. Disse servietter blev meget populære, men det var først omkring 1950’erne, at servietter i papirform begyndte at blive mere populære end dem i stof. Dette skyldtes forbedrede produktionsmetoder, hvilket gjorde papirservietterne mere tilgængelige for almindelige mennesker.
Simpel kreativitet
Da papirservietter først blev introduceret i Europa, var de, som beskrevet ovenfor, i høj grad at betragte som et kuriosum for samlere, og der findes stadig mange, som ynder at samle på dem. De mange forskellige mønstre gør dem for nogle mennesker til interessante samleobjekter, og det er i disse kredse ikke unormalt at have hele ringbind fyldt op med servietter i forskellige, unikke designs. For andre er der mere kreativ udfordring i at folde servietter på næsten origami-lignende manér, og papiret giver mulighed for at skabe mange spændende og flotte former. Der findes mange forskellige muligheder, når vi taler foldning af servietter, og er du interesseret i nogle af disse, kan du se dem her.
Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.