Tekstbageriet

Tommel op

Sådan kan en a-kasse hjælpe dig

xx99

I Danmark er der stor kultur for både fagforeninger og a-kasser. Rigtig mange danskere er medlem af enten en fagforening eller både en fagforening og en a-kasse. Det er der mange godt grunde til. En a-kasse kan nemlig yde stor økonomisk hjælp i en række forskellige situationer. Læs her, hvad du kan få ud af en a-kasse.

Hvad er en a-kasse?

”A-kasse” er en forkortelse af arbejdsløshedskasse. Allerede her er der tale om en klar ledetråd til, hvad en a-kasses formål og funktion er. En a-kasse er i virkeligheden en form for forsikring, som har til formål at hjælpe økonomisk i tilfælde af, at man af den ene eller den anden årsag ender uden job. 

Der er flere forskellige situationer, hvori du kan få hjælp af en a-kasse. Oftest vil der være tale om en situation, hvor man står uden job, fordi man er blevet fyret, sagt op eller selv har sagt op af den ene eller den anden årsag. I andre tilfælde kan du få hjælp af en a-kasse, hvis du har brug for at gå på efterløn.

For at kunne få glæde af en a-kasses services, skal du have været medlem i et bestemt rum tid, inden du få brug for hjælpen, og du skal have betalt den månedlige ydelse i det tidsrum, du er medlem.

Kvinde med mappe

Hvis du mister dit job

Mister du dit job, fordi du eksempelvis bliver fyret eller sagt op, kan du få en månedlig ydelse som erstatning til din løn. Som udgangspunkt vil du være berettiget til kontanthjælp, men er du medlem af en a-kasse, kan du få dagpenge. At få dagpenge frem for kontanthjælp er en stor fordel, fordi dagpengesatsen er tættere på den indkomst, du ville få, hvis du stadig var i job. Kontanthjælpsydelsen er meget lav, hvilket betyder, at det kan være svært at leve for den. Derfor anbefales det, at alle på arbejdsmarkedet tilknytter sig en a-kasse.

Efterløn

Har du brug for at gå på efterløn, er det også et krav, at du har været medlem af en a-kasse. Når du er medlem, betaler du en månedlig ydelse for til gengæld at få økonomisk hjælp, når du får brug for den. Efterløn er en form for tilbagetrækningsydelse, som man skal opfylde sig en række krav for at gøre sig forpligtet til – heriblandt altså at være medlem af en a-kasse.

Lommeregner

Have your say

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.