Tekstbageriet

And

Leg, jag og øv dig med luftgevær

xx99

Som det fremgår af navnet, fungerer et luftgevær ved hjælp af luft. Der dannes et lufttryk i geværet, som skaber fremdrift for projektilet, når du affyrer et skud. Luftgeværer anvendes både for sjov til at skyde til måls, ligesom det anvendes til præcisionstræning og til jagt.

På jagt med et luftgevær?

Luftgevær er ideelt til at skyde visse fugle med, hvis luftgeværet har en vis kaliber. Luftgeværet må imidlertid aldrig bruges til at nedlægge større dyr med. Det skyldes, at et luftgevær ikke er kraftigt nok til at fælde dyret på en forsvarlig måde, og du risikerer derfor at forvolde skade på dyret, der ikke dør, men i stedet lider frygteligt. 

Det gælder dog ikke de større luftgeværer, som er beregnet og godkendt til at gå på jagt med. Du må dog under ingen omstændigheder gå på jagt med hverken et stort eller mindre luftgevær, hvis ikke du har jagttegn. Jagttegn er helt obligatorisk, uanset hvad, hvordan og hvornår vil gå på jagt.

Riffel

Hvad siger lovgivningen?

Våbenloven regulerer helt specifikt brugen af luftvåben. Når du fylder 18 år, må du eje, købe, bruge og opbevare et luftvåben på maksimalt 4.5mm. Er våbnet større end dét, må du ikke hverken bruge eller eje, købe eller opbevare det, medmindre du har våbentilladelse. 

Et luftvåben på maksimalt 4.5mm er godt til at skyde til måls med, og professionelle skytter anvender typisk luftvåben af denne størrelse til at øve præcision med. Du må således gerne stå hjemme på din egen grund og skyde til måls efter for eksempel dåser eller en skydeskive. Men du må ikke skyde hverken større eller mindre dyr med våbnet. 

Har du et jagttegn, må du dog gerne skyde visse fugle, men kun hvis dit luftgevær har en kaliber på mere end 5.5mm. Husk at sikre dig, at der ikke er personer i nærheden, og at du overholder de fastlagte jagttider. Det er dit ansvar at overholde reglerne både for så vidt angår jagttider og våbeloven.

Præcision

Hvilket luftgevær skal du vælge?

Du skal først og fremmest finde ud af, hvor stort et våben du har brug for – og hvad du i det hele taget kan og må købe. Har du ikke tilladelse til våben på mere end 4.5mm, er valget ikke ret svært. Har du våbentilladelse, skal du finde ud af, hvilket formål luftgeværet skal opfylde (præcisionstræning, jagt og så videre) og herefter, hvilken type luftgevær der bedst kan opfylde dit formål. Dernæst skal du finde ud af, hvilket mærke du foretrækker. Det kan være, du plejer at bruge det samme mærke, eller at et specifikt mærke er kendt for at være godt til netop det formål, du skal bruge luftgeværet til.

Rådfør dig med nogle dygtige og erfarne forhandlere, der kan guide dig rundt i, hvad de forskellige mærker kan tilbyde dig.

Have your say

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.