Tekstbageriet

papir og underskrift

Få orden i din økonomi

xx99

Med det nye år kommer også nytårsforsæt. Det er blevet meget almindeligt at reflektere over det seneste år. Ikke mindst ser vi også mere og mere frem mod det kommende år, og hvordan vi kan forbedre os. Uanset om du ønsker en sundere livsstil eller vil stoppe med at ryge, så er det altid rart at starte året ud med et mål. 

Har du i en længere periode sidestillet din økonomi lidt, så er det ved at være på tiden at få orden i den. Det kan være et kedsommeligt og hårdt arbejde i starten, men når først du har styr på det, så vil du have det meget bedre. Det behøver slet heller ikke at være svært – det handler bare om at komme igang. 

penge og lommeregner

Hold det enkelt

Hvis man har svært ved noget, så er det altid bedst at holde sig til basisprincipperne. Gør det så enkelt så muligt. På den sikrer du dig en større chance for at have succes med dit mål. Start derfor med at få dig et overblik over dine indtægter samt de store udgifter. Skriv det hele ned, og del dem op i tydelige kategorier. 

Herefter kan du begynde at notere andre punkter på dine udgifter. Fortsæt gerne, indtil du har noteret alle former for udgifter. Med dette får du et rigtig godt overblik over, hvad du bruger mange penge på – og hvor du kan spare. 

Efter dette kan du begynde at oprette et budget. Hvis du gerne vil oprettet årligt budget, så er det en rigtig god idé at kigge på de forgangne år. Noter, hvor mange penge du bruger inden for hvert område, og divider herefter med 12. Så har du gennemsnittet for, hvor meget du bruger. Det kan du gå efter, når du budgetterer. 

Undgå unødvendige lån

Det vrimler efterhånden med lån. Eksempelvis kommer der hele tiden nye forbrugslån. Du bør dog som fingerregel undgå at tage lån. Især de nemme og hurtige kviklån, da det kan ende med at være en klods om benet for dig. 

Husk altid at have styr på betingelserne, hvis du nu får vovet dig ud i at tage et lån. Det kan langt fra anbefales. Skal du absolut tage lån, så snak med din bank inden da. Så må du holde dig for fristelserne, selvom det kan være svært, når der kommer nye lån i weekenden hele tiden.

oekomoni

Gør det hele til en vane

I sidste ende får man en god økonomi ved at have tjek på det hele. Det handler altså i det store billede om at få gjort det til en vane at være opmærksom på, hvad man bruger sine penge på. Jo mere du får gjort det, jo bedre bliver du også til det. Øvelse gør mester, som den kendte sætning lyder, men det passer altså. 

Som så mange andre ting, er det altid svært at gøre noget til en vane i starten. Det skal dog nok komme til at vende på et tidspunkt – og hvem ved, måske vil du en dag synes, at alt det økonomi-fis egentlig er meget overskueligt og ligetil. Det sker selvfølgelig kun, hvis du kommer i gang med at tage et kritisk blik på din egen økonomi. 

Have your say

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.