Vi kender sikkert alle sammen behovet eller i hvert fald lysten til at have lidt flere penge i visse perioder. Uanset om det skyldes et behov som pludselig er opstået som for eksempel skader som skal udredes, om man trænger til en ferie, eller om man er ved at stifte familie og derfor skal bruge lidt flere penge til at give sit barn den bedste start på livet, så er facit det samme: Man vil tage et lån. Og hvis du selv er en af dem som har været i en sådan situation, så er du ikke alene om det, viser nye tal.
I August 2017 offentliggjorde Basisbank, som ejer mange af de pengeinstitutter, der fungerer som låneudbydere af kviklån, hvor mange penge der blev lånt ud for i 2016, og hvor mange nye lånere der kom til. Og det er ikke små tal der er tale om.
Stor månedlig vækst for online låneudbydere
I 2016 kunne Basisbank nemlig nyde godt af hele 2700 nye kunder per måned i løbet af året. Det gav i alt et totalt lånebeløb på 882 millioner kroner. Og det var blot blandt de nye lånere. Den store vækst fortæller noget om, hvor stort et behov der er for at få dækket huller i økonomien, og det insinuerer absolut også, at kviklån er en effektiv måde at afhjælpe problemet på. Men det er ikke blot Basisbank, som er en af de allerstørste spillere på markedet, som oplever vækst.
Også 4 Finance har på blot 4 år øget sin omsætning fra små 3 millioner kroner til hele 262 millioner kroner. Samtidig har 3C Retail forøget sin omsætning med 1,4 milliarder på samme 4-arige periode, mens Bank Norwegian som havde opstart i 2015 har opnået et udlån på omkring 1 milliard. Det er altså markante stigninger i optagede kviklån, man ser over hele linjen.
Men det er helle ikke gået folketinget over hovedet, at danskerne optager flere lån. Og det kan da også mærkes af gældsrådgivningen, at der er dem som bliver ude af stand til at tage vare på lånet, og som derfor ender i gæld. Det er netop det problem Folketinget sammen med Socialdemokratiet har planer om at ændre på.
Lovændringer, som rammer låneudbydere, er implementeret
Intentionen bag lovændringerne er først og fremmest at undgå at danskerne kommer ud i gæld, som de ikke kan komme af med. Det tyder på, at den store mængde af reklamer for kviklån har gjort det lettere end nogensinde før at tage et kviklån, og at det derfor bliver gjort oftere. Samtidig er kviklån hurtige at ansøge om, og responsens kommer ofte automatisk og med det samme.
Derfor skal lovændringer ændre på den måde låneudbyderne vurderer kreditværdighed. Det har tidligere været tilfældet at kreditværdighed blev baseret på generisk data om køn, bopæl og alder. Nu er det i stedet den individuelles økonomi, som skal bestemme lånerens kreditværdighed. Det skal NemID kunne afhjælpe gennem at give låneudbydere tilgang til låneres årsopgørelse og lønsedler.
Det er sandsynligt, at der kontinuerligt vil blive ændret på lovgivningen omkring kviklån, da disse har vist sig at blive enormt populære på relativt kort tid, så overvejer du et kviklån bør du tage et inden længe da de nye regler risikerer at gøre lånene dyrere.
Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.