Tekstbageriet

ølsmagning

Hvad skal du være opmærksom på ved ølsmagning?

xx99

For nydere af øl, som ønsker at dykke ned i øllets fantastiske og store verden, kan vi varmt foreslå, at de begynder at træne deres gane og tunge foruden deres viden om og erfaring med ølsmagning.

Du skal huske på, at først og fremmest skal din ølsmagning være sjov. Derfor kan du med fordel købe nogle forskellige øl og så afprøve dem sammen med dine venner. Hvis du planlægger at have forskellige øl til din ølsmagning, bør du dog også sørge for, at du drikker lidt vand ved siden af alle de forskellige øl, så du ikke bliver lige så fuld som en høne!

Man plejer at sige, at efter man har smagt på syv forskellige typer af øl, så er smagsløgene i munden blevet “trætte”, hvorefter det bliver svært at forholde sig præcis og objektiv i sin vurdering. Uanset hvad, så kan det være rigtigt givtigt først at lave sit hjemmearbejde og læse en god artikel om ølsmagning, som der findes mange af på internettet.

Brug dit syn og din næse

Når du har skænket din øl op i dit glas, er det nemt at se farven og gløden på øllet. Farven kan variere fra halmfarvet og gylden til sort. Hvad ser du? Kan du se igennem øllet, eller er øllet i dit glas uigennemsigtigt eller heæt mørkt? Skriv farven og dine betragtninger ned.

Hvordan vurderer du øllet duft? Lugten er trods alt tæt forbundet med øllets smag, så når du lugter din øl giver det dig også en ide om, hvordan det smager. Hold din næse ned i glasset og lugt til dit øl. Slyng det så rundt i dit glas og duft til det igen. Herved skulle du gerne kunne frigive flere aromastoffer, som du kan lugte til.

Faktisk anbefales det, at du dufter til din øl lige efter, du har skænket det i dit glas. Eksempelvis findes der nogle meget flygtige aromaer, som kun kan duftes lige efter, at øllet er skænket og som lugter af æg, og som skyldes svovlforbindelser i øllet. Hvis du ønsker At opfange disse aromaer, skal du derfor dufte til øllet så snart du har skænket op.

Øllets smag og “mundfølelse”

Nu er det endelig tid til at tage en tår og smage på øllet. Dette er øjeblikket, som vi har ventet på! Hvad der er vigtigt for denne fase er at vente og lade øllets egenskaber komme ud. Nogle smagsindtryk er længere om at fremkomme eller bygge op end andre smagsvarianter. Dette er typisk den bitre smag, som øllet måtte have.

Her skal du bemærke øllets sødme, syrlighed og anden smag. Kan du smagsnuancer af frugt og i så fald, hvilken frugt smager det af? Smager øllet mere af kaffe, eller er det en stærk, ristet smag, eller måske endda røget?

Når man taler om øllets mundfølelse, menes der, hvordan øllet føles i munden. Føles øllet eksempelvis sprudlende eller boblende mod din tunge og gane? Føles øllet tungt og tæt, eller er det mere let og tyndt?

Hvordan er øllets eftersmag? Når du har sunket, hvor lang tid bliver smagen “hængende” i munden? Er følelsen i munden glat eller nærmest hård? Hvad får øllet og dets indtryk dig til at tænke på?

Tilslut kan det nævnes igen, at det kan være rigtigt godt, hvis du benytter dig af en systematisk tilgang til din ølsmagning. Her bør du overveje at starte med at smage på forskellige øl, som er karakteristiske for hver stilart, så du opbygger et godt kendskab til de mest basale varianter indenfor de forskellige øl. Dernæst kan det også varmt anbefales, at du skriver din betragtninger ned i en notesbog eller en app til ølsmagning. Derved bliver du skarpere på din ølsmagning, efterhånden som du afprøver flere og flere forskellige slags øl. God fornøjelse – og drik nu ikke for meget!


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.

Have your say

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.